Z dobrego upieczesz najlepsze!

Bagietka z sezamem

 

 

 

 

 

Bagietka z sezamem

210 g, 74 sztuki 

 

Ciasto  
KOMPLET Pszenne Premium 10            1,000 kg
mąka pszenna, typ 550
           9,000 kg
drożdże            0,100 kg
olej roślinny            0,400 kg
woda     około 8,100 kg
Dekoracja  
nasiona sezamu            0,800 kg
łączna ilość: około 19,400 kg

Wykonanie:

  1. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do natłuszczonej wanienki i odstawić do garowania.
    • czas miesienia (miesiarka spiralna): 3 minuty – pierwszy bieg, 10 minut – drugi bieg (ciasto powinno odchodzić od brzegu kotła)
    • temperatura ciasta: 25 stopni C
    • czas gary ciasta: 12-16 godzin w temperaturze pokojowej około 5 stopni C
  2. Następnie wyłożyć ciasto na posypany mąką stół i podzielić skrobką na żądane kawałki. Przełożyć na blachy wyłożone papierem, posypać sezamem, wsunąć do pieca i zaparować.
    • temperatura pieczenia 240 stopni C spadająca do 210 stopni C
    • czas pieczenia: około 25-27 minut
mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media