
Czarna Kostka Ananasowa
Rada Mistrza: Dla większej puszystości KOMPLET KREM VOLU ubić z wodą o temp. ok 20°C. Przed posmarowaniem polewę KOMPLET Kiddy Choco należy lekko podgrzać
1. Ciasto |
|
KOMPLET M+S(receptura podstawowa) |
350 g |
konfitura morelowa |
75 g |
2. Rolada czekoladowa |
|
masa roladowa KOMPLET Rolada z kakao(receptura podstawowa) |
700 g |
3. Warstwa owoców |
|
ananasy (w słupkach) |
250 g |
4. Warstwa kremu | |
KOMPLET Krem Volu | 600 g |
woda | 600 g |
pasta ananasowa | 30 g |
5. Przybranie |
|
marcepan, proporcja 1:1 | 350 g |
KOMPLET Kiddy Choco | 100 g |
KOMPLET Krem Volu (receptura podstawowa) | 200 g |
ananasy (w plasterkach) | 100 g |
łączna ilość | 3.105 g |
Wykonanie(60x20 cm):
- Ciasto kruche rozwałkować na grubość ok. 2,5 mm, ułożyćna wcześniej przygotowaną blachę (60x20) i upiec.
- naważka: ok. 350 g /1 blachę
- temp. pieczenia: ok. 200 °C
- czas pieczenia: ok. 8 minut
- Konfiturę morelową rozsmarować cienką warstwą nawystudzonym spodzie z KOMPLET M+S. Wykonać ciemnyblat biszkoptowy z KOMPLET Rolada zgodnie z recepturąpodstawową. Ostudzić, przeciąć poziomo i jedną warstwęnałożyć na spód wykonany z ciasta kruchego. Następnie nakapslu równomiernie rozłożyć owoce.
- naważka warstwy owoców: ok. 250 g /1 blachę
- Składniki kremu (z wyjątkiem pasty ananasowej) ubić gęstątrzepaczką na szybkim biegu. Pastę ananasową dodać podkoniec ubijania, połowę gotowego kremu równomiernierozsmarować na spodzie.
- czas ubijania: ok. 4-5 minut
- naważka warstwy kremu: ok. 460 g /1 blachę
- Nałożyć drugi ciemny blat biszkoptowy KOMPLET Rolada,resztę kremu równomiernie rozsmarować, całość odstawićw chłodne miejsce do stężenia.
- naważka warstwy kremu: ok. 460 g /1 blachę
- Marcepan do przybrania rozwałkować na grubość ok. 2 mm,pokryć ciasto, posmarować polewą KOMPLET Kiddy Choco.Podzielić na równe kawałki i pokroić. Przy podziale nakawałki 10x6 cm otrzymujemy 20 szt. z jednej blachy.Do przybrania wykonać krem KOMPLET Krem Volu zgodniez recepturą podstawową. Każdą kostkę udekorować kremem,na koniec położyć kawałki ananasa posmarowane glazurążelową (patrz: receptura podstawowa KOMPLET Kiddy GelFavourite Neutralny na odwrocie).