Z dobrego upieczesz najlepsze!

Z sernikiem dookoła świata

Wydaje się, że doskonale go znamy. Jest często podawany z okazji rodzinnych uroczystości i bardzo dobrze dostępny w cukierniach. Chętnie przyrządzamy go według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur i cieszymy się znanym, niezawodnym smakiem. Lecz sernik jeszcze może nas zaskoczyć! Jest bowiem znany na całym świecie i spożywany w rozmaitych wariantach. Jakich? O tym właśnie traktuje ten artykuł.

Sernik – sposoby przyrządzania
Pierwszym kryterium według którego można podzielić serniki nie jest kraj, z jakiego się wywodzą, ale sposób w jaki się je przygotowuje. W ten sposób możemy wyróżnić najbardziej znany sernik pieczony, którego bazę stanowią mąka pszenna albo skrobia ziemniaczana, jajka, masło lub margaryna, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól oraz oczywiście ser twarogowy.W niektórych wariantach dodawane są śmietanka, czy olej. Zmieszane składniki pieczone są w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Oprócz tego popularny jest sernik na zimno sporządzany z sera twarogowego, śmietanki żelatyny, cukru oraz cytryny i przechowywany w lodówce. Istnieje także sernik gotowany, w którym ser przygotowuje się osobno. Owa serowa masa może składać się z sera twarogowego, śmietanki jajek, mleka, margaryny i przedkłada się nią herbatniki. W końcu można mówić również o serniku bez sera, czyli o cieście przypominającym w smaku oraz wyglądzie sernik, w którym masa serowa jest zastępowana przez budyń, jajka oraz śmietankę.

Jak to jest w różnych krajach?
Jak się okazuje sernik jest deserem międzynarodowym i ludzie z całego świata specjalizują się w przyrządzaniu swojej własnej wersji tego pysznego specjału. A jako że doświadczenia kulinarne mieszkańców innych krajów mogą być bardzo inspirujące prześledźmy czym charakteryzują się serniki z różnych zakątków naszej planety.

Sernik wiedeński: klasyczny smak
To jeden z najbardziej znanych serników w Polsce. Jest także bardzo popularny w krajach niemieckojęzycznych, skąd się wywodzi. Do przyrządzenia tego deseru używany jest zmielony twaróg oraz liczne bakalie. Najczęściej sernik wiedeński jest pieczony bez spodu, jednak coraz częściej pojawiają się przepisy uwzględniające spody z ciasta kruchego lub półkruchego.

 

Sernik nowojorski: sekret aksamitnego serka
Stał się popularny na początku XX wieku, po wymyśleniu kremowego serka Philadelphia, który stał się podstawowym składnikiem tego deseru. Ów serek zostaje zmiksowany z pokruszonymi ciastkami (np. herbatnikami), jajkami, kwaśną śmietaną oraz ekstraktem waniliowym. Po upieczeniu w kąpieli wodnej ciasto zostaje powleczone polewą ze zmiksowanej śmietanki, cukru oraz soku z cytryny, a następnie schłodzone w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Bliskim krewnym sernika nowojorskiego jest sernik londyński – podobny w składzie, konsystencji i smaku oraz bardzo chętnie spożywany przez mieszkańców Wielkiej Brytanii.

Sernik rosyjski: łaciata pyszność
Nie sposób pomylić tego sernika z żadnym innym. Wyróżnia go charakterystyczna dwubarwna masa. Do jego przygotowania potrzebne są: kakao, mąka, cukier puder, masło lub margaryna oraz proszek do pieczenia. Ciasto zostaje zagniecione i jego większą część (mniej więcej 2/3) przeznaczona jest na wylepienie dna blachy. Jajka, cukier puder i twaróg zostają wylane do tortownicy. Następnie pozostałą masę kakaową (ok. 1/3) należy podzielić na części i ułożyć na masie serowej. Ciasto zostaje upieczone w temperaturze ok. 180°C..

Sernik japoński: wyjątkowa lekkość
Do przyrządzenia tego sernika potrzebne są dwie masy – białkowa i serowa. Podobnie jak sernik nowojorski oraz londyński sernik japoński przygotowywany jest w kąpieli wodnej. Masło, mleko oraz zmielony serek śmietankowy umieszczane są w misce położonej na garnku z gotującą się wodą. W ten sposób uzyskujemy gładką masę, którą studzimy. Gdy wystygnie dodajemy do niej żółtka jajek oraz sok z cytryny. Osobno ubijana jest masa z białek jajek z cukrem. Na koniec masy zostają połączone i upieczone.

Dodatki do sernika
Najbardziej znanym w naszym kraju dodatkiem do serników są rodzynki oraz dekoracyjne polewy (najczęściej czekoladowe). Innym urozmaiceniem tych specjałów mogą być owoce (np. jagody czy wiśnie), kruszonka, mak czy migdały. Niektóre rodzaje sernika prawie zawsze serwowane są z dodatkami, np. niezbyt słodki sernik japoński jest podawany z konfiturą.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media