Z dobrego upieczesz najlepsze!

Wypieki z miłością w tle część I

Przez żołądek do serca” – mówi znane przysłowie. Łączenie spożywania jedzenia z miłością nie jest obce również historii cukiernictwa. Przedstawiamy wypieki z miłością w tle: mające „romantyczny” rodowód.

Zapraszamy do poznania kulinarnych love stories!

 

 

Pani Walewska – miłość niespełniona

Kruche ciasto z dżemem, masą bezową i budyniową – taki wypiek kryje się pod nazwą „Pani Walewska”. Jak zapisała się w historii kobieta, na cześć której nazwano kuszące słodyczą ciasto?

Miłość Marii Walewskiej i Napoleona to jeden z najpopularniejszych historycznych wątków romantycznych wszech czasów. Polka, która poznała cesarza podczas balu na Zamku Królewskim w Warszawie nie odnalazła jednak szczęścia w miłości z Napoleonem, a ich gorący romans nie zakończył się ślubem. Mimo, że Maria Walewska urodziła francuskiemu wodzowi syna, cesarz poślubił Marię Ludwikę z Habsburgów. Zaś Maria Walewska stała się symbolem niespełnionej miłości, na drodze której stanęła polityka.

Panettone – bieda przeszkodą w miłości

Szczęśliwym finałem zakończyła się historia miłosna związana z powstaniem panettone: mediolańskiego ciasta, które stało się popularne w całych Włoszech i dotarło również do innych krajów: Francji, Niemiec, Szwajcarii, Brazylii, Peru i na Maltę. Jednak wspomniane już uczucie, mimo że gorące i szczere, napotkało na swojej drodze przeszkodę. 

Ughetto, syn bogatego giermka Giacometto degli Atellani zakochał się w pięknej i uroczej Adalgizie. Jednak jej słodkie usposobienie nie przekonało jego rodziców. Giacometto był jednym z ulubieńców hojnego księcia mediolańskiego Ludvica il Moro (Ludwika Sforzy), który podarował mu okazałą posiadłość. Giermek dostąpiwszy tak wielu zaszczytów chciał, by jego syn ożenił się z panną, która dorównuje majątkiem jego rodzinie. A ojciec Adalgizy, Toni del Borgo, był tylko zubożałym piekarzem. Ponieważ rodzice Ughetta sprzeciwiali się związkowi młodych, ci spotykali się potajemnie.

Syn Giacometta postanowił, że zrobi wszystko by poprawić sytuację materialną wybranki swojego serca i wziął sprawy w swoje ręce. Zmodyfikował przepis na chleb, dodając masło, jajka, cukier oraz kawałki kandyzowanych owoców. W ten sposób powstało panettone, czyli charakterystyczny włoski wypiek, przygotowywany szczególnie chętnie na Boże Narodzenie.

Ughetto zlikwidował swoim „kulinarnym wynalazkiem” przeszkody na drodze do miłości. Jego pomysł był strzałem w dziesiątkę! Połączenie składników które zastosował okazało się smakowite i zyskało uznanie wśród licznych Włochów, którzy ustawiali się w długiej kolejce do piekarni. Tym sposobem rodzina Adalgizy wzbogaciła się, a Giacometto i jego żona już nie mieli obiekcji wobec partnerki Ughetta i nie stawali na drodze ich miłości. Co więcej: ten związek poparł podobno nawet sam książę Ludovico il Moro z księżną Beatrice.

 

Załączamy recepturę walentynkowego „pewniaka” - Truskawkowe Serce, które wykonaliśmy na bazie 3 składników:

KOMPLET Black Soft, KOMPLET Krem Patissiere oraz KOMPLET Kiddy Gel truskawkowy.

Mamy nadzieję, że stanie się ona dla Was inspiracją na ten szczególny, pełen miłości dzień.  

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media