Z dobrego upieczesz najlepsze!

Wypieki na Trzech Króli. Cz. II

To samo święto – tak wiele wypieków. Zapraszamy w podróż po krajach Europy i obu Ameryk, żeby przekonać się jakie smaki towarzyszą mieszkańcom różnych państw 6 stycznia każdego roku oraz jakie przedmioty są umieszczane w ciastach przygotowanych na Trzech Króli.

 

Hiszpańskie rosca de Reyes
Bardzo podobny do wspomnianego w ostatnim artykule francuskiego gâteau de Rois jest placek roscón (rosca) de Reyes, który również składa się z ciasta drożdżowego oraz ma formę wieńca. Charakteryzuje go bogata dekoracja z kandyzowanych owoców symbolizujących drogocenne kamienie na królewskiej koronie. To ciasto doskonale znane Hiszpanom, ale jest popularne także w hiszpańskojęzycznych krajach Ameryki Południowej, Meksyku i w rejonach USA, gdzie mieszka wielu Amerykanów pochodzenia latynoskiego (szczególnie w Luizjanie, gdzie nosi nazwę king’s cake). Jednak w Stanach Zjednoczonych wypiek jest spożywany w mardi gras (tłum. tłusty wtorek), czyli w ostatni dzień karnawału.

W środku roscón (rosca) de Reyes tradycyjnie umieszcza się małą figurkę przedstawiającą Dzieciątko Jezus. W Meksyku osoba, która znajdzie figurkę w swojej porcji ciasta ma obowiązek zanieść ją do kościoła. W zamian za ten dar otrzymuje błogosławieństwo. W Katalonii spożywany jest wariant rosco de Reyes, który zwą tortell de Reis. Do tego ciasta oprócz figurki wrzuca się także ziarenko fasoli. Ten, kto znajdzie figurkę dostaje papierową koronę, a ten kto fasolkę płaci za tortell de Reis. Bardzo podobne do rosca de Reyes są ciasta znane w Portugalii (bolo Rei) oraz w Argentynie (rosco de Pascua), jednak w tej ostatniej wypiek nie zawiera żadnej figurki.

Szwajcarskie Dreikönigskuchen
Jak już zostało wspomniane francuskojęzyczni Szwajcarzy spożywają gâteau à la frangipane, ale w niemieckojęzycznej części tego kraju na Trzech Króli przygotowuje się Dreikönigskuchen, czyli wypiek składający się z połączonych ze sobą drożdżowych „bułeczek” z rodzynkami, które tworzą kształt kwiatu. Na wierzchu „bułeczki” zostają udekorowane płatkami migdałowymi, a w jednej z nich ukryty zostaje migdał. Co ciekawe niemieckojęzyczni Szwajcarzy spożywają wypiek na Trzech Króli o innej porze niż mieszkańcy większości krajów: rano na śniadanie.

W tej chwili zwyczaj wypiekania ciast na Trzech Króli nie jest praktykowany w Niemczech, ale to właśnie z tego kraju przywędrował on do Szwajcarii. W XIX zamiast migdałów w Dreikönigskuchen często umieszczano figurki z saskiej porcelany. Często przybierały one kształty Trzech Króli, postaci z bożonarodzeniowych szopek, roślin i zwierząt.

Angielskie Twelfth Cake
W Anglii tradycyjnym daniem na Trzech Króli było Twelth Cake – rodzaj keksu, w którym tak jak w przypadku wielu innych ciast przygotowywanych z okazji tego święta umieszczane było ziarnko fasoli. Twelth Cake wyróżniało się przede wszystkim wielością przedmiotów, jakie wrzucano do ciasta. Oprócz tradycyjnej fasolki można było znaleźć m.in.: ziarenko groszku, goździka i patyczek. Osoba, która trafiła na fasolkę zostawała na jeden dzień królem, groszek – królową, zaś ten, komu przypadł goździk miał stać się łotrem, a patyczek – głupcem. Angielskie ciasto odznaczało się również smakiem: do jego przyrządzenia używało sie licznych przypraw, które miały symbolizować drogie przyprawy przywiezione przez Trzech Króli.

 

 

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media