Z dobrego upieczesz najlepsze!

Wszystko o nadzieniach

Słowo „nadzienie” posiada aż 18 synonimów, ale pomimo to, a może właśnie dlatego, trudno o jedną dobrą definicję, która w pełni odda jego istotę. Te najbardziej popularne to „słodkie wypełnienie niektórych wyrobów cukierniczych” czy szerzej „farsz, masa, którą umieszcza się wewnątrz przygotowywanej potrawy lub w środku jakiegoś produktu spożywczego”.

Nie ma więc nic dziwnego w tym, że farsze i nadzienia są traktowane jako serce wielu potraw i ciast. Są uniwersalnym i prostym sposobem na zmianę smaku i wyglądu serwowanego produktu. Dzięki nim potrawy i ciasta nie tylko lepiej smakują, lecz także atrakcyjniej wyglądają.

Nadzienia mogą być wytrawne lub słodkie. Te słodkie to najczęściej nadzienia twarogowe (farsze serowe powstają zwykle z białego twarogu, który można doprawić na słodko lub słono), kremowe – najczęściej o smaku czekoladowym, śmietankowym czy typu „nutella”(chętnie wykorzystywane do ciast deserowych, tortów i babeczek) czy wreszcie owocowe (przyrządzone na bazie świeżych lub mrożonych owoców). Popularne są również te z nasion i pestek (niezastąpiony dodatek do strucli czy rogali).

Bez względu na rodzaj nadzienia znakomicie komponują się z ciastem biszkoptowym, kruchym oraz drożdżowym i co ważne, mogą być wykorzystane zarówno w gotowych produktach, jak i w tych do pieczenia (nadzienia termostabilne).

Wszystko to sprawia, że są bardzo ważnym i popularnym dodatkiem stosowanym w cukiernictwie i piekarstwie. Nadają jedyny i niepowtarzalny smak prostym wypiekom drożdżowym, warkoczom makowym oraz migdałowym kołaczom. Są źródłem wrażeń smakowych, wzbogacają strukturę wypieków.

Nadzienia sprawiają, że zwyczajne ciasta zamieniają się w wyrafinowane wyroby cukiernicze. Dzięki nim zyskują lepsze walory smakowe i wizualne. Nadają charakteru, sprzyjają indywidualizacji wyrobów, dzięki czemu mogą też stać się wizytówką danej cukierni.

Najbardziej popularne typy nadzień to nadzienia z owoców i przetworów owocowych, z nasion i orzechów, np. maku, migdałów, orzechów włoskich i laskowych, oraz nadzienia typu kremy i masy zrobione na bazie mleka i przetworów mlecznych.

Zależnie od regionu preferowane są różne składniki nadzień. Na przykład w przypadku nadzień orzechowych w Europie Zachodniej używa się zazwyczaj orzechów laskowych, gdy w Europie Wschodniej do tego typu nadzienia wykorzystuje się najczęściej orzechy włoskie.

Jeżeli chcecie uatrakcyjnić smak ciast oraz podnieść ich walory wizualne, zachęcamy do skorzystania z naszych gotowych produktów o wielu kulinarnych zastosowaniach.

Szczególnie polecamy nasze nadzienia z dużej rodziny Kiddy: KOMPLET Kiddy Weiss, KOMPLET Kiddy Choco, KOMPLET Kiddy Noisette i KOMPLET Kiddy Gusto Softy, a także nadzienia makowe jasne i ciemne (KOMPLET Nadzienie z Maku Białego, KOMPLET Nadzienie Makowe z maku niebieskiego), percepanowe (KOMPLET Masa Percepanowa) oraz przypominamy o doskonałych kremach takich, jak np. KOMPLET Krem Dorino czy KOMPLET Patissiere Full. Składniki najlepszej jakości sprawiają, że są to wyroby bardzo popularne i cenione wśród cukierników.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media