Z dobrego upieczesz najlepsze!

Włoskie ciasta na Boże Narodzenie

Trudno nam sobie wyobrazić polskie Boże Narodzenie bez piernika, sernika lub makowca. We Włoszech w tym okresie powszechnie spożywane są ciasta panettone i pandoro, ale również wiele innych słodkich przysmaków, które różnią się w zależności od regionu. Poznajcie najciekawsze z nich.

 

Pane, czyli słodkie chleby

Przed świętami we Włoszech trwa sprzedaż świątecznych wielkich ciast, które są pakowane w dekoracyjne pudła. W całym kraju mieszkańcy kupują pochodzące z Mediolanu panettone oraz pandoro z Verony. Pierwszy z wypieków jest bardzo rzadko przygotowywany w domu, ponieważ jego przyrządzanie jest czasochłonne i pracochłonne. To rodzaj babki, która ma kształt wysokiej kopuły. Najczęściej w jej skład wchodzą rodzynki oraz kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, ale może zawierać także inne składniki. Pandoro, drugi ze znanych w całych Włoszech deserów, to drożdżowa, maślana babka w kształcie gwiazdy, która z wierzchu jest posypywana cukrem pudrem i wanilią.

Nazwy obu włoskich słodkości są podobne i nie jest to przypadek. Cząstka „pane" oznacza po włosku „chleb". Oprócz panettone i pandoro we Włoszech w trakcie świąt spożywane są także inne ciasta tego typu – panforte oraz pandolce. Panforte di Siena to toskańskie ciasto z bakaliami, migdałami oraz owocami, a pandolce genovese jest wypiekiem z Ligurii zawierającym bakalie, orzeszki pinii i nasiona kopru włoskiego. Ciasto pachnie pomarańczami, cytryną albo anyżkiem. Jeszcze inną włoską babką jest panspeziale (inaczej certosino di Bologna), ciasto z regionu Emilia-Romagna z bakaliami, migdałami, miodem, marmoladą, orzeszki pinii, z cynamonem i anyżkiem. Z kolei mieszkańcy Abruzji w Boże Narodzenie jadają pane rozzo (parrozzo), ciasto wyrabiane z mąki kukurydzianej z masą migdałową oraz polewą czekoladową, a w Lombardii znane jest pan di fichi (bisciola valtellinese), ciasto pieczone w kształcie małego bochenka.

Od pączków po „węgorza"

Oprócz babek podczas Bożego Narodzenia Włosi spożywają smażone słodkości nieco przypominające pączki. Neapolitańskie struffoli to małe kuleczki: chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Kulki są smażone w głębokim oleju lub w smalcu, a następnie moczone w podgrzanym miodzie. Natomiast cenci (chiacchiere) przypominają polskie faworki. To cienkie kawałki ciasta z „bąbelkami" powietrza i ze skórką pomarańczową.

W okresie świątecznym Włosi jedzą również wiele wypieków z bakaliami i orzechami, a te składniki nie są tylko dodatkami do ciast, ale mogą też stanowić masę wypieku. Tak jest w przypadku pangiallo, specjału z Lazio, który jest złożony z mieszanki suszonych i kandyzowanych owoców oraz miodu, zapiekanych pod żółtą „skorupą" ciasta jajecznego. Innym ciekawym wypiekiem Bożonarodzeniowym z tego regionu jest panpepato, które w odróżnieniu od pangiallo ma bardzo ciemny kolor. Składa się z orzechów, migdałów, bakalii, miodu, czekolady oraz... czarnego pieprzu.

Niezwykle ciekawym włoskim ciastem jest znane w Umbrii i Marche torciglione (torciglione serpentello). Co w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim kształt: jego długa, zakręcona forma przypomina węgorza. Ciasto zawiera pastę migdałową i jest ozdobione orzeszkami pinii. Kształt torciglione oznacza cykliczność czasu, ryba jest symbolem życia, a migdały – odrodzenia natury, energii oraz światła.

Zachęcamy do skorzystania z naszej świątecznej oferty, w której dominują produkty i receptury ciast szczególnie kojarzących się z polskimi świętami: pachnące makowce (KOMPLET Makówka), tradycyjne serniki (KOMPLET Gourmet Ciasto Serowe) czy aromatyczne pierniki (KOMPLET Piernik). Do dekoracji polecamy: KOMPLET Kiddy Weiss – biała polewa, KOMPLET Kiddy Choco – kakaowa polewa i KOMPLET Kiddy Noisette – orzechowa polewa.

Polecamy receptury na: Choinki drożdżowe, Świąteczne gwiazdy z białym makiem i Świąteczne muffiny, które stanowią idealne połączenie tradycyjnych smaków zamkniętych w nowoczesnej formie.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media