Z dobrego upieczesz najlepsze!

Tortowe Love

Krótka historia tortu

Torty prawdopodobnie przywędrowały do kuchni staropolskiej z Włoch, na co wskazuje ich nazwa: „torta", czyli placek. Stało się to za panowania Zygmunta I Starego, którego ślub z księżniczką Boną Sforzą zaowocował wyraźnym wpływem włoskiego Odrodzenia na polską architekturę, literaturę, muzykę oraz ...kuchnię.

 

 

 

Pierwowzorem dzisiejszych tortów były nakładane na siebie okrągłe placki ze słodkiego ciasta, przekładane migdałową masą i przeważnie bardzo bogato zdobione. W ciągu wieków torty zachowały swoją uprzywilejowaną pozycję wśród słodkich ciast, znakomicie poprawiły swoją jakość, ale wiele straciły ze swojej strojności.

Ciasto

Najczęstszym i najbardziej klasycznym typem ciasta wykorzystywanym do produkcji tortów jest ciasto biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe lub ciasto kruche, w różnych wersjach smakowych: czekoladowej, waniliowej, orzechowej czy owocowej. Poszerza się także grono zwolenników tortów bezowych.

Tortowe blaty często nasącza się dodatkowo ponczami lub lekkimi syropami z dodatkiem alkoholi – winem, rumem, wódką, brandy lub aromatami – waniliowym, pomarańczowym itp.

Krem

Drugim bardzo ważnym składnikiem tortu są kremy, które różnią się między sobą smakiem wyglądem, konsystencją oraz technologią wytwarzania (zgodnie z ostatnim kryterium kremy dzieli się na kremy grzane, zaparzane, gotowane lub produkowane na zimno).

Do przekładania tortów wykorzystuje się także dżemy, konfitury, owoce oraz specjalne masy o różnych smakach: owocowe, orzechowe, marcepanowe, czy migdałowe.

Dekoracja

 Największą popularnością cieszą się torty okolicznościowe przygotowywane na ważne wydarzenia, jak wesela, komunie, jubileusze. A gdy już się świętuje – to najlepiej w dobrym stylu! Stąd tak duże zapotrzebowanie na wypieki dopasowane do charakteru uroczystości. Jaka to osiągnąć? Oczywiście poprzez odpowiednią oprawę, czyli dekorację. Najczęściej wykorzystywanymi elementami dekoracyjnymi są: posypki, cukrowe lub marcepanowe figurki, żele dekoracyjne, polewy, masy i glazury.

Najdroższy tort na świecie

Podobno kosztował 75 mln dolarów i powstał na zamówienie arabskiego miliardera, który w ten wyjątkowy sposób chciał uczcić urodziny swojej córki. Wykonawczynią tortu była 33 letnia Debbie Wingham, która pracowała nad nim prawie 1100 godzin. Tort miał około 2 metrów długości i przedstawiał wybieg mody z gośćmi obserwującymi modelki. Cała konstrukcja ważyła 450 kg i była ozdobiona 4 tysiącami diamentów, m.in. 6,4-karatowym żółtym oraz 5,2-karatowym różowym.

"Tortove Love" z KOMPLET'em

Tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej reguły, jest natomiast szerokie „pole" do popisu dla cukierni, które z pewnością będzie łatwiejsze do „uprawy", dzięki skorzystaniu z kompletnej, tortowej oferty przygotowanej przez naszych technologów.

  • Do produkcji tortów polecamy uniwersalny koncentrat do wyrobu delikatnych mas biszkoptowych KOMPLET B+S oraz mieszanki do produkcji biszkoptów tortowych KOMPLET Biszkopt 100% oraz KOMPLET Biszkopt Czekoladowy. Są to gotowe produkty do których wystarczy dodać jajka i wodę, ubić na wysokich obrotach przez kilka minut i upiec w taki sposób, by otrzymać równomiernie wyrośnięty biszkopt o równej powierzchni. Przy wypieku blatów biszkoptowych doskonale sprawdzą się mieszanki z linii Soft, a w szczególności KOMPLET Czekoladowe Soft, KOMPLET Orzechowe Soft, KOMPLET Karmelowe Soft oraz softy owocowe: KOMPLET Pomarańczowe Soft i KOMPLET Cytrynowe Soft. 
  • Do przekładania tortów zalecamy kremy: lekki i puszysty KOMPLET Krem Volu, śmietankowy KOMPLET Krem Piruet, KOMPLET Krem Russel oraz krem typu bita śmietana KOMPLET Krem Finezja. Polecamy także 100% mieszankę do użycia na zimno KOMPLET Krem Elba, świetny do zapiekania i zamrażania KOMPLET Krem Patissiere oraz wyjątkowo stabilny po schłodzeniu KOMPLET Krem Bravo
  • Przy produkcji kremów na bazie śmietanki, ważne jest użycie stabilizatorów np. owocowych: KOMPLET Stabilizator Truskawkowy; smakowych: KOMPLET Stabilizator Cytrynowy, KOMPLET Stabilizator Pomarańczowy, KOMPLET Stabilizator Marakuja – Brzoskwinia, KOMPLET Stabilizator Czekoladowy, KOMLPET Stabilizator o smaku Tiramisu; jogurtowych: KOMPLET Stabilizator Jogokiss, czy neutralnych: KOMPLET Stabilizator Neutralny
  • Niezastąpione będą również żele dekoracyjne: KOMPLET Kiddy Gel Fix, KOMPLET Kiddy Gel Truskawkowy, Morelowy i Neutralny, KOMPLET Kiddy Gel Favourite Morelowy i Neutralny oraz żel dekoracyjny w proszku: KOMPLET Glanz Klaar
  • Polewy i glazury: ciemna pasta kakaowa KOMPLET Kiddy Choco, pasta o smaku orzechowym KOMPLET Kiddy Noisette i biała pasta tłuszczowo-mleczna KOMPLET Kiddy Weiss. Nie możemy nie wspomnieć także o tegorocznej nowości z „rodziny Kiddy" - KOMPLET Kiddy Gusto Softy, paście o orzechowo-mlecznym smaku. 
  • Miłośnikom precyzji rekomendujemy gotową do bezpośredniego użycia białą masę do powlekania tortów i rzeźbienia elementów dekoracyjnych KOMPLET Kompletino, a także cukrową polewę KOMPLET Magic Fondant.

Korzystając z szerokiej oferty KOMPLET z pewnością można stworzyć różnorodną i bogatą w smaki ofertę tortów, niezastąpionych w czasie komunii, jubileuszów czy rodzinnych spotkań.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media