Z dobrego upieczesz najlepsze!

Tiramisu: pobudzająca pyszność

Tiramisu to jeden z najsłynniejszych deserów o włoskim rodowodzie. Jego pochodzenie jest przedmiotem sporu między Wenecją, Florencją, Sieną i Treviso. Słodki specjał  cieszy się również popularnością w Polsce. Prostota wykonania, delikatny smak i ciekawy wygląd zachęcają do jego przygotowania oraz spałaszowania. Tiramisu doczekało się aż kilkudziesięciu wariantów, jednak wiele z nich znacznie odbiega od pierwowzoru. Jak przyrządzić idealne tiramisu? Skąd wzięła się jego nazwa? Jak powstało? W artykule przybliżymy historię włoskiego przysmaku.

Pobudka z tiramisu

Już sama nazwa deseru (wł. tirami sù – ocknij się, przebudź się) wiele mówi o jego zastosowaniu. Jako, że jednym z jego składnikiem jest kawa przypisywane mu są właściwości pobudzające. Włosi ochoczo spożywają tiramisu na drugie śniadanie w zestawie z espresso, zwłaszcza w gorące lato. Ale można je zamówić o każdej porze roku, kiedy najczęściej jest serwowane w charakterze poobiedniego deseru.

Zwrot tirami bywa też tłumaczony jako czy „popraw mi nastrój”, a nawet „poderwij mnie”. Podobno znaczenie deseru zależy od tego kto kogo zaprasza do jego spałaszowania. Jeśli dziewczyna częstuje nim chłopaka to chce przez to powiedzieć „zaufaj mi”, zaś jeśli chłopak dziewczynę „podnieś mnie na duchu”.

Spór o stolicę tiramisu

Jako że tiramisu jest jednym z najbardziej znanych włoskich deserów o jego pochodzenie spiera się kilka miast, które powołując się na swoją historię starają się udowodnić, że to właśnie one są stolicą przysmaku.

Toskańczycy upierają się, że twórcą tiramisu był ich książe Cosimo III de’Medici, który miał serwować pyszność podczas nudnych posiedzeń rady księstwa. Nie zgadzają się z nimi mieszkańcy Sienny, którzy uważają, że owszem Cosimo III miał swój udział w popularyzacji słodkiej pyszności z biszkoptami, ale nie on ją wymyślił. Ich zdaniem tiramisu zostało mu podane podczas jego wizyty w Siennie i nazwane zuppa del duca (zupa księcia).

Jeszcze inne zdanie na ten temat mają mieszkańcy Wenecji, którzy argumentują, że najwyżsi urzędnicy weneccy doskonale znali smak tiramisu jeszcze długo zanim rodzina Medicich zaznaczyła swój udział w historii kraju. Ich zdaniem o tym, że stolicą tiramisu jest Wenecja ma przesadzać fakt, że nazwa deseru wywodzi się właśnie stamtąd. Jak głosi legenda przysmak ten stał się tak popularny, ponieważ weneccy dworzanie odkryli, że jest silnym afrodyzjakiem. Zalecano nawet jedzenie porcji tiramisu przed przystąpieniem do miłosnych uniesień. Kolejnym argumentem wysuwanym przez mieszkańców tego regionu Włoch jest to, że było tam znane mascarpone, które stanowi nieodłączny składnik tego deseru (z kolei w Siennie ów ser nie był wówczas stosowany).

Młodsze niż można by przypuszczać

Najprawdopodobniej tiramisu jest stosunkowo nowym (bo XX-wiecznym) „wynalazkiem”, jednak trudno jest jednoznacznie ustalić gdzie i kiedy powstało. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w artykule Giuseppe di Clemente napisanym w 1971 roku. Pierwszy przepis deser podobny do tiramisu (określany zupełnie inną nazwą) pojawił się dopiero w 1983 roku: w książce kucharskiej I dolci del Veneto (Desery Veneto), napisanej przez Giovanniego Capnista. A pięć lat później wspomniane zostaje tiramisu (pod obecnie znaną nazwą) jako jeden z przysmaków serwowanych w restauracji Le Beccherie, w Treviso. 

Deser stał się znany na całym świecie za sprawą II wojny światowej. Włoscy żołnierze w niewoli alianckiej otrzymywali z domów paczki, a w nich znajdowało się również sławne dziś tiramisu.

Sekret idealnego tiramisu


Tiramisu to deser bardzo prosty w przyrządzeniu i składający się z niewielu produktów. Ale żeby smakował zachwycająco musi zostać wykonany ze składników wysokiej jakości. Podstawą powinno być mascarpone, czyli znany włoski serek deserowy. Następnym produktem, w jaki należy się zaopatrzyć są biszkopty. Można w tym celu użyć długich i cienkich biszkoptów dostępnych w sklepie albo samodzielnie przygotować biszkopt i pociąć go na plastry. Kolejnymi składnikami są: kawa (najlepiej włoskie espresso), gorzka czekolada lub kakao, jaja oraz cukier lub cukier puder. Bardzo często dodatkowo do tiramisu dodawany jest alkohol (likier amaretto, czasem koniak, rum, brandy lub wino), którym nasącza się biszkopty. Brak go jednak w tradycyjnej recepturze, ponieważ deser był podawany również dzieciom.

Bardzo ważne jest również uzyskanie odpowiedniej konsystencji kremu, którym przekładane są warstwy biszkoptów. W tym celu należy dokładnie ubić żółtka z cukrem oraz dodać do nich serek mascarpone i ucierać masę aż stanie się gładka i pozbawiona grudek. Następnie do masy należy pomału dodać ubite białka jajek. Należy również zwrócić uwagę na nasączenie biszkoptów alkoholem i kawą. Najlepiej je w nich zanurzyć na zaledwie kilka sekund i usunąć nadmiar płynu.

W ten sposób uzyskamy tiramisu, które zachwyci podniebienie nawet osób zupełnie nieobeznanych  z kuchnią włoską. Na koniec zdradzimy jeszcze jedną tajemnicę idealnego tiramisu: istotny jest także sposób jego podania. Najlepiej nieco je schłodzić i serwować w szklanych pucharkach. Świetnie smakuje w połączeniu ze wspomnianym już espresso lub z kieliszkiem białego wina.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media

Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Zamknij komunikat.