Z dobrego upieczesz najlepsze!

Smaki jesieni w KOMPLET Polska

Jesień to feria kolorów, zapachów i …smaków. Krótsze, nierzadko deszczowe dni, zachęcają do częstszego przebywania w domu z nieodzownymi rekwizytami takimi, jak koc, książka, kawa lub herbata. Koniecznie w towarzystwie „małego co nieco”. Jedni uwielbiają jesień, bo jak żadna z pór roku kojarzy się z domem, a tym samym dzieciństwem, inni wprost przeciwnie.

 

O jesiennych smakach i aromatach, konsumenckich przyzwyczajeniach i kulinarnych aktywnościach opowiada główny technolog KOMPLET Polska, cukiernik z wykształcenia i zamiłowania Marek Sobkowiak. 

Jesień opisywana przez pryzmat kulinariów odwołuje się do smaków zdecydowanie „cięższych” niż te, które dominowały latem. Odchodząc od lekkich, owocowych i orzeźwiających produktów, chętnie w cukiernictwie powracamy do tematu miodu, orzechów i migdałów. Coraz częściej sięgamy po czekoladę i karmel. Ze zdwojoną energią wykorzystujemy ostatnie sezonowe owoce: śliwki, jabłka i gruszki. A wszystko to w doborowym towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu. Doskonałą podstawą jesiennych ciast jest nasz najnowszy produkt KOMPLET Półkruche Black, stanowiący uzupełnienie linii ciast półkruchych, ale w ciemnym wariancie kolorystycznym. Mieszanka doskonale sprawdzi się w ciastach deserowych czy kruchych blatach - zarówno w przypadku ciast z owocami czy bitą śmietaną, jak i świątecznych serników. Dzięki swoim właściwościom oraz zawartości odpowiednich składników ciasta z KOMPLET Półkruche Black dłużej utrzymują suchość i sprężystość, nie nabierając tak szybko wilgoci, jak w przypadku klasycznych ciast kruchych. Świetnie komponuje się z kremami karmelowymi, orzechowymi czy kawowymi. Ciemny spód pod szarlotkę lub ciasto zapiekane z owocami w przyjemnym, brązowym kolorze, z intensywną nutką czekolady deserowej, to kwintesencja jesiennego wieczoru w rodzinnym gronie. 

W tym roku wprowadziliśmy także dwa nowe kremy przeznaczone do zapiekania i przyrządzania na zimno: KOMPLET Krem Jogurtowy z dodatkiem naturalnego, sproszkowanego jogurtu oraz KOMPLET Krem Karmelowy o mocnym, zdecydowanym aromacie karmelu. Produkty te wykorzystywane na zimno w połączeniu z kremami typu bita śmietana np. KOMPLET Krem Volu, doskonale nadają się do wypełnień ciast typu ptysie, eklery czy pączki. W przypadku KOMPLET Krem Karmelowy, w parze z walorami smakowymi, idą walory estetyczne. Po zapieczeniu ma on nie tylko delikatną strukturę, lecz także mocną, ciemną karmelową barwę. Karmel to typowo jesienny smak i kolor, co widać chociażby na naszych ulicach. Doskonale łączy się z miodem, gruszkami, czekoladą. Połączenie karmelu z gruszkami, czy kandyzowaną skórką pomarańczową to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.

Zarówno jeden, jak i drugi krem bardzo dobrze zapieka się, co jest niezwykle ważne w przypadku drożdżówek, pączków czy ciast francuskich. Tym samym, kremy te idealnie wpasowują się w okres tzw. „back to school”. Wrześniowy powrót młodzieży uczącej się zawsze skutkuje branżowym poruszeniem, w postaci wzmożonego zainteresowania ciastkami sztukowymi: drożdżówkami, pączkami, grzebieniami, kopertami itp. Wymienione ciasta bez problemu uzyskamy z takich produktów jak KOMPLET Świeżynka, KOMPLET Multidrożdżowe czy KOMPLET Gourmet Królewskie. „Back to school” to także kanapki, sandwicze i inne drobne formy piekarnicze. W KOMPLET Polska prowadzimy akcję kanapkową, która ma na celu promocję i popularyzację takich produktów, jak np.: KOMPLET Italomix Trentino, KOMPLET Maxi Korn czy KOMPLET Bułka Chia. Staramy się pokazać, w jaki sposób szybko, łatwo, a przede wszystkim atrakcyjnie i różnorodnie, wykonać kanapki na bazie zaledwie kilku produktów. 

Mówiąc o jesieni nie możemy pominąć tematu szarlotek i ciast z owocami takimi, jak śliwki czy jabłka, które wczesną jesienią wiodą prym w wielu polskich domach. Październik to wręcz „szarlotkowy zawrót głowy”, występujący w wielu kombinacjach: na cieście kruchym, jak i biszkoptowotłuszczowym, z przyprawami typu imbir, kardamon, cynamon. Nie ukrywam, że ten nurt mnie również jest bardzo bliski. 

Przy jesiennych, miodowo-orzechowo-czekoladowych skojarzeniach, należy parę słów poświęcić dyni. I to nie tylko poprzez odwołanie do halloweenowego lampionu. W naszej ofercie mamy bardzo dobry produkt do przyrządzania ciast dyniowych – KOMPLET Dyniowe Soft. Mieszanka ta zawiera pestki dyni, a dodając do ciasta olej dyniowy możemy uzyskać ciekawy, zielony kolor miękiszu. Dyniowy placek to typowe ciasto jesienne, które krótko, ale intensywnie króluje na naszych stołach. 

Na początku grudnia zaczynają pojawiać się pierwsze jesienno-świąteczne akcenty kulinarne w postaci ciastek korzennych (KOMPLET Korzenne Soft) oraz pierniczków (KOMPLET Piernik Klasyczny). Te aromatyczne ciasteczka, które nierzadko występują w towarzystwie lukru i czekolady, pozwalają symbolicznie rozpocząć celebrowanie nadchodzących świąt. A skoro o świętach mowa, warto wspomnieć o całej gamie ciast serowych (KOMPLET Seromix) oraz makowych (np. KOMPLET Makówka). Koniecznie z dużą ilością bakalii i świątecznej radości. 

Zanim jednak doczekamy się świąt, w Wielkopolsce będziemy celebrować imieniny ulicy i zajadać rogale świętomarcińskie. Kiedyś ciastka te było typowo regionalnym przysmakiem, dziś coraz częściej można spotkać je w innych zakątkach Polski i nie tylko w okolicy 11 listopada. Wielkopolscy cukiernicy wiedzą, że tajemnica rogali przygotowanych na tę okoliczność tkwi przede wszystkim w oryginalnym nadzieniu z białego maku. Nasz produkt KOMPLET Nadzienie z Białego Maku idealnie nadaje się do przygotowania podobnych słodkości. W połączeniu z KOMPLET Multidrożdżowe lub KOMPLET Świeżynka, mieszanek wykorzystywanych do przygotowania ciast półfrancuskich, stanowi odświętno-jesienny duet doskonały. 

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media

Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Zamknij komunikat.