Z dobrego upieczesz najlepsze!

„Słodkie” procesy czyli spór o tort Sachera

„Król deserów jest tylko jeden!"–wiele osób nie zgodziłoby się z tym stwierdzeniem. A jednak tort Sachera często jest określany tym mianem. Co więcej: jego oryginalna receptura jest pilnie strzeżona, a cukiernia Demel oraz Hotel Sachera przez lata toczyły sądowe batalie o nazwę czekoladowego specjału.

„Polityczne" ciasto

Czy decyzje kulinarne mogą być motywowane politycznie? Przykład austriackiego księcia dobitnie to pokazuje. W czasach Kongresu Wiedeńskiego (w latach 1814-1815) cała stolica była zdominowana wpływami francuskimi. Nie w smak to było von Metternichowi, który nie cierpiał Francuzów i dążył do zaznaczenia pozycji Austrii w Europie. Książę konsekwentnie opierał się francuskim zwyczajom, nawet kulinarnym. Z tego powodu w 1832 roku polecił, by nadworny kucharz wymyślił wyśmienity wypiek bez kremu, który posmakowałby wszystkim austriackim damom.

Niestety okazało się, że nadworny kucharz zaniemógł (choć według jednej z wersji opowieści gdy usłyszał o wyznaczonym mu zadaniu tak się przestraszył, że udał chorobę). Zaszczyt wykonania polecenia von Metternicha przypadł zaledwie 16-letniemu Franzowi Sacherowi, będącym w tym czasie uczniem cukierni Demel: dostawcy dworu.

Młodzian nie tylko stanął na wysokości zadania, ale stworzył najbardziej znany do dziś czekoladowy tort. Co prawda przepisy na podobne wypieki można było znaleźć w niemieckich książkach kulinarnych z tamtych czasów, jednak w odróżnieniu od tych deserów tort Sachera przekłada się marmoladą z moreli pochodzących z regionu Wachau. A to właśnie ciasto przeszło do historii.

Dwa torty zamiast jednego

Eduard, syn Franza Sachera, postanowił kontynuować tradycje zapoczątkowane przez swojego ojca. Wybudował w centrum Wiednia hotel nazwany od ich nazwiska, a w kawiarni podawał dzieło swojego przodka: sławny czekoladowy tort. Jednak prawo do używania nazwy „tort Sachera" rościła sobie również cukiernia Demel, dla której pracował Franz Sacher w czasie, gdy po raz pierwszy przygotował znany wiedeński wypiek. Sprawa znalazła się w sądzie, a spór trwał aż przez 9 lat! Ostatecznie w 1962 roku prawo do używania nazwy „tort Sacher" zostało przyznane Hotelowi Sachera. Dziś Hotel przygotowuje torty pod nazwą Original Sachertorte, a cukiernia Demel Echte (pol. prawdziwy).

Co różni torty przygotowywane w obu miejscach? Na pierwszy rzut oka widać niewiele różnic. W pierwszym z wymienionych miejsc ciasto smaruje się marmoladą w środku po przekrojeniu oraz pod polewą czekoladową. W przypadku cukierni Demel, marmoladę stosuje się tylko pod polewę.

Czy są większe różnice między tymi tortami? Można się o tym przekonać odwiedzając kawiarnię Hotelu Sachera przy ulicy Ringstrasse i cukiernię Demel. Wystarczy zamówić znane czekoladowe ciasto wypowiadając krótkie: „Ein Stück Sachertorte, bitte". Ale nie jest to jedyna sposobność, by poznać smak sławnego wypieku. Około jedna trzecia tortów z cukierni Sachera jest podawana w hotelowej kawiarni, jedna trzecia trafia do licznych wiedeńskich kawiarni, a jedna trzecia jest eksportowana do krajów z całego świata. Rocznie wypieka się ok. 360 tys. Original Sachertorte. Ciasta są przygotowywane ręcznie, pod nadzorem 57 mistrzów cukierników. Receptura jest ściśle strzeżona i możemy się jej domyślać tylko na podstawie zestawienia składników wymienionych na stronie internetowej Hotelu Sachera.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media