Z dobrego upieczesz najlepsze!

Krótka historia bagietki

 

Na pytanie, które pieczywo kojarzy się z Francją, większość respondentów wskaże bagietkę. Zanim jednak stała się ona piekarniczym symbolem Francji francuska „baguette” czy też „pain quatidien” przeszła długą drogę.

Francuzi od późnego średniowiecza wypiekali ciemny chleb. Były to wielkie i okrągłe bochenki: praktyczne w kształcie, długo zachowujące świeżość i potrafiące wyżywić całą rodzinę. Dopiero w późniejszych czasach paryscy piekarze zaczęli piec chleby miękkie i małe, chociaż nadal okrągłe.

Istnieje wiele domysłów w jaki sposób bagietka przybrała znany dziś na całym świecie kształt. Jeden z nich mówi o piekarzu z Austrii, który po Kongresie Wiedeńskim w 1815 r. udał się do Francji i tam po raz pierwszy upiekł długi i jasny chleb, który bardzo szybko się piekł i równie szybko znalazł wiernych klientów. Ponieważ wypiek był bardzo atrakcyjny cenowo, ale też bardzo szybko tracił świeżość, w krótkim czasie stał się „chlebem powszednim” maluczkich.

Inna historia opowiada o decydującym wpływie robót budowlanych w paryskim metrze na znany nam kształt bagietki. Podobno główny inżynier Fulgence Bienvenue od początku prac, czyli od 1898 r., musiał zmagać się ze skłonnymi do biesiadowania robotnikami. A że ci nieustannie mieli przy sobie noże do krojenie chleba, wiele kłótni miało swoje krwawe zakończenie. Dlatego zlecił piekarzowi wymyślenie pieczywa, które można było zjeść bez użycia noża – et voila’, tak wymyślono bagietkę.

Dziś mało kto wyobraża sobie typowe francuskie śniadanie bez bagietek i croissantów, których historię opowiemy w następnym artykule.

Nasze typowe bagietki – obowiązkowy element majówkowych spotkań i piknikowych koszyków - wypiekamy z KOMPLET Pszenne Premium 10 lub KOMPLET Bagietka Maitre Jean 10.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media