Z dobrego upieczesz najlepsze!

Kilka praktycznych wskazówek o których warto pamiętać w tłusty czwartek

Przygotowaliśmy dla Państwa kilka praktycznych wskazówek na tłusty czwartek. W tym szczególnym okresie pozwolą na utrzymanie powtarzalnych efektów i wysokiej jakości produktów.

 

 

1) Warto pamiętać, że dobry pączek powinien posiadać:

  • wysoką, jasną obrączkę, która świadczy o jego lekkości
    i puszystej strukturze, a jej jasny kolor o dobrej jakości tłuszczu do smażenia
  • umiarkowaną ilość nadzienia - ok. 20% (dużo nie zawsze znaczy smacznie)
  • nadzienie o przyjemnym naturalnym smaku, który nie powinien dominować nad całością
  • ciasto z delikatnym dodatkiem aromatu np. wanilia, cytryna

2) Aby uniknąć nadmiernego wchłaniania tłuszczu należy zachować odpowiednie warunki przygotowania:

  • ciasto musi być dobrze wyrobione w miesiarce
  • porcje ciasta powinny być dokładnie zaokrąglone
  • temperatura tłuszczu podczas smażenia musi być utrzymywana na stałym poziome ok. 170°C (zbyt niska temperatura powoduje intensywniejsze wchłanianie tłuszczu)

3) Pączki przed smażeniem wyjmujemy z garownika na 5 min. dla uzyskania suchej skórki ciasta, dzięki temu podczas smażenia i glazurowanianie marszczą się na powierzchni.

4) W przypadku pączków z glazurą cukrową warto dodać do pomady cukrowej (ok. 10% rozpuszczonej margaryny), co poprawi elastyczność i połysk, a glazura nie będzie się kruszyć.

 

Przeczytaj także:

Polecamy niezawodne produkty w tłusty czwartek

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media