Z dobrego upieczesz najlepsze!

Imieniny ulicy, czyli Dzień Świętego Marcina w Poznaniu

11 listopada obchodzone jest Narodowe Święto Niepodległości. Data ta jest szczególnie ważna dla mieszkańców Poznania i okolic, bowiem tego dnia celebrowany jest także Dzień Świętego Marcina, a tym samym jedna z najważniejszych ulic w mieście - ulica Święty Marcin - ma swoje święto.

W obecnej formie festyn odbywający się z tej okazji istnieje od 1993 r., jednak tradycją nawiązuje do średniowiecznych obchodów tego święta. W dniu Świętego Marcina spod kościoła św. Zofii wyrusza barwny korowód pod przewodnictwem Świętego na siwym koniu. Za nim, na platformach lub pieszo, prezentują się różnego rodzaju grupy artystyczne. Pochód podąża ulicą Święty Marcin i kończy swój przemarsz pod Zamkiem Cesarskim, gdzie Święty Marcin jest witany przez władze miejskie i zgodnie z tradycją otrzymuje symboliczne klucze do bram miasta. Tego dnia w centralnym punkcie Poznania odbywają się liczne koncerty oraz kiermasze artykułów regionalnych, wśród których niekwestionowanym „królem” i symbolem tego święta są rogale świętomarcińskie.

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX w. Jak głosi legenda, gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla najuboższych mieszkańców. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy. Bogatsi poznaniacy kupowali te smakołyki a biedni otrzymywali je za darmo.

Wielkopolscy cukiernicy na imieniny ulicy przygotowują około 500 ton tego regionalnego przysmaku. Nie wszyscy mogą je jednak wypiekać – od 2009 r. rogale znajdują się bowiem na liście produktów regionalnych i każdy z cukierników, który chce nimi handlować, musi posiadać certyfikat. Daje to nabywcom gwarancję, że wyroby te zostały wyprodukowane w Wielkopolsce, zgodnie z określoną recepturą. W 2014 r. 100 firm cukierniczych z Wielkopolski wypiekających rogale świętomarcińskie otrzymało certyfikaty zezwalające na wytwarzanie tego produktu regionalnego, chronionego prawem UE. Jaki powinien być rogal świętomarciński? Tradycyjne rogale wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietanki, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Ich waga musi mieścić się w przedziale między 200 a 250 g.

Dodatkową atrakcją dla poznaniaków oraz gości przybywających tego dnia do stolicy Wielkopolski jest działające od 2014 r. Rogalowe Muzeum Poznania, mieszczące się w zabytkowej, renesansowej kamienicy vis a vis poznańskiego Ratusza. Jest to najlepsze miejsce, aby dowiedzieć się wszystkiego na temat rogalowej tradycji oraz historii tego specjału. Atrakcją dla przybyłych gości jest również przygotowanie ciasta i wypiek rogali, w którym mogą aktywnie uczestniczyć.

Warto wspomnieć, że poznańskie imieniny ulicy nie są jedynymi obchodami tego typu w Europie. W wielu krajach tego dnia organizuje się parady czy ogniska a dzieci otrzymują prezenty.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media