Z dobrego upieczesz najlepsze!

Francuskie ciasto o austriackim pochodzeniu

Idea ciasta francuskiego wywodzi się zdaniem historyków z kultury krajów basenu śródziemnomorskiego, które w 1299 r. przekształciły się w Imperium Osmańskie. Dopiero jednak kucharze sułtana w pałacu Topkapi w Konstantynopolu doszli do perfekcji w jego przyrządzaniu i nadali mu charakter, za który kocha je cały świat.

 

Ciasto francuskie to ciasto wytwarzane z mąki, soli, wody oraz tłuszczu, który nakłada się na ciasto, a następnie po złożeniu ciasta rozwałkowuje się pomiędzy jego warstwami. Składanie i wałkowanie powtarzane jest wielokrotnie. Warstwy tłuszczu oddzielają warstwy ciasta i działają na zasadzie blokady, która z opóźnieniem przepuszcza parę wytworzoną w wyniku działania wysokiej temperatury podczas pieczenia. Dzięki temu warstwy ciasta unoszą się i sprawiają, że staje się ono pulchniejsze – tak powstaje delikatne ciasto francuskie. Proces ten nazywany jest fizycznym spulchnieniem ciasta.

Wyróżnia się trzy metody wytwarzania ciasta francuskiego:

metoda niemiecka: warstwy tłuszczu znajdują się wewnątrz, ciasto okrywa je od zewnętrz,

metoda francuska: ciasto znajduje się wewnątrz, warstwy tłuszczu okrywają ciasto,

metoda holenderska zwana też błyskawicznym ciastem francuskim: tłuszcz dodawany jest podczas ostatniego etapu, następnie ciasto jest składane i wałkowane z pominięciem etapu leżakowania.

Sposób składania ciasta francuskiego nazywany jest przez niemieckich fachowców torturowaniem. W przypadku większości wypieków ciasto wykonywane metodą niemiecką składane jest tak, że powstają 144 warstwy tłuszczu, które delikatnie spulchniają ciasto.

Przypuszcza się, że do Europy Środkowej ciasto francuskie zostało sprowadzone wraz z uczestnikami wypraw krzyżowych. Pierwszy spisany przepis pochodzi z 1581 r. Max Rumplot, osobisty kucharz mogunckich książąt, opisuje w nim wielowarstwowe „ciasto maślane”, z pojedynczymi warstwami, delikatnymi jak „welon”. Z kolei Marie-Antoine Careme, jednemu z najwybitniejszych kucharzy francuskich XVIII w., przypisuje się ostateczne dopracowanie receptury ciasta francuskiego.

Najbardziej charakterystycznym i znanym na świecie przysmakiem przyrządzanym z ciasta francuskiego są croissanty. Do dziś naukowcy spierają się co do tego, skąd się wziął kształt croissanta. Jedni uważają, że wymyślono go na cześć zwycięstwa wiedeńskiego nad Imperium Osmańskim - dlatego przypomina turecki półksiężyc. Inni twierdzą, że to Maria Antonina, austriacka żona Ludwika XVI, sprowadziła croissanta do Francji jako typowy dla Austrii wypiek, a Francuzi nadali mu nazwę oznaczającą księżyc w kwadrze.

Do wypieku francuskich croissantów, drożdżówek, ciast polecamy KOMPLET Croissant 15 i KOMPLET Ciasto Francuskie

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media