Z dobrego upieczesz najlepsze!

Dekorowanie – niedoceniony aspekt w cukierni

Mogłoby się wydawać, że w przypadku wszelkiego rodzaju dań najważniejsze są ich smak i zapach. Jednak tym na co w pierwszej kolejności zwracamy uwagę jest wygląd potraw. Dlatego tak ważne jest ich efektowne zaprezentowanie. Cukiernikom na ogół udaje się sprawić, by ich wypieki były atrakcyjne wizualnie, ale problemem jest to, że konkurencja oferuje podobne ciasta. Jak uczynić słodkie wyroby wyjątkowymi i sprawić, by konsumenci nie mogli oderwać od nich wzroku i zapragnęli ich skosztować? Oczywiście dekorując je!

Dlaczego warto dekorować ciasta?
Każda okazja jest dobra do świętowania. A jak już się świętuje – to najlepiej w dobrym stylu! Stąd zapotrzebowanie na wypieki dopasowane do charakteru uroczystości. Największą popularnością cieszą się torty weselne: te są okazją do popisów cukierniczych. Ale również Komunia Święta czy chrzest to uroczystości, które potrzebują odpowiedniej kulinarnej oprawy. Oferta pracowni tortów jest stale rozszerzana: powodzeniem cieszą się proponowane ciasta jubileuszowe, przeznaczone dla dzieci czy z okazji 18 urodzin.

Pracownie wykonujące torty na zamówienie prześcigają się w pomysłach na udekorowanie swoich wyśmienitych wypieków. Ale także cukiernie oferujące ciasta niezwiązane z żadną konkretną okazją mogą bardzo wiele zyskać jeśli popracują nad nadaniem swoim wyrobom atrakcyjnego wyglądu. Jak już zostało podkreślone: ludzie w pierwszej kolejności „jedzą” oczami. Na podstawie bodźców wzrokowych dokonują wyborów konsumenckich i dopiero później kosztują wybranych przez siebie ciast. Zadanie więc polega na tym, by skierować ich wzrok w odpowiednią stronę i zachęcić do kupienia słodkich pyszności.

Co zrobić by dodać ciastu uroku?

Na rynku dostępna jest szeroka gama gotowych produktów do upiększania tortów, których można użyć bezpośrednio - bez przygotowań: różnego rodzaju posypki cukrowe (np. w kształcie gwiazdek, kwiatków, czy serduszek), czekoladowe ozdoby, czy jadalne kolorowe pisaki. Ciekawym pomysłem jest zastosowanie opłatków cukrowych z obrazkami, które umieszcza się na powierzchni tortów. Średnica wypieku i opłatka powinny być zbliżonej wielkości, żeby ciasto wyglądało apetycznie. Do udekorowania tortów warto również wykorzystać marcepanowe lub cukrowe figurki, czy różnokształtne i wielobarwne świeczki. Ale także opakowanie może uatrakcyjnić wygląd słodkości: ozdobne papilotki do muffinów, pudełka i torebki na wypieki.

Dekoratorskie narzędzia
Wielu z nich cukiernikom nie trzeba przedstawiać. Zróbmy jednak krótki przegląd akcesoriów pomocnych przy dekorowaniu ciast.Do wyciskania kremów i lukrów niezastąpione są: rękaw cukierniczy i szpryca. Używa się ich w połączeniu z tylkami, czyli dekoracyjnymi końcówkami pozwalającymi na wyciśnięcie masy o określonym kształcie (np. kółek, gwiazdek, listków czy kwiatków). Zmienianie tylek podczas dekorowania jest możliwe tylko wtedy jeśli zastosuje się inny element: adapter (coupler), który umieszcza się w woreczku na krem, i do którego wkłada się tylkę.  Przed jego zakupem warto zwrócić uwagę na oznaczenia do jakich tylek i worków cukierniczych będzie pasował.
Jeżeli na jeden tort wyciskamy kilka różnych kremów czy lukrów pomocny może się okazać stojak na woreczki na krem. Ciekawy efekt można uzyskać używając grzebienia dekoratorskiego, który wystarczy przeciągnąć po powierzchni tortu powleczonej kremem czy bitą śmietaną. Dostępne są też takie grzebienie, w których każda z krawędzi jest wycięta w inny wzorek.
Jeżeli chodzi o ciasteczka to do ich wykonania można użyć wykrawaczek o fantazyjnym kształcie lub szprycy do ciasteczek. A powierzchnię uzyskanych w ten sposób smakołyków udekorować np. za pomocą kolorowego lukru, w którym zostaną odciśnięte wzory za pomocą stempelków. W tym celu można również wykorzystać szablony do ciastek, dzięki którym można szybko ozdobić słodkie pyszności nietuzinkowymi i precyzyjnymi wzorami.

Sztuka dekorowania z KOMPLET Polska
Żeby zdobienie wypieków przebiegało sprawnie polecamy Państwu produkty convenience firmy KOMPLET Polska:

  • Masa cukrowa do powlekania i rzeźbienia elementów dekoracyjnych i figurek: Kompletino

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media