Z dobrego upieczesz najlepsze!

Czekolada pitna: konkurentka dla tabliczki

Jej początki sięgają zamierzchłych czasów: Majowie i Aztekowie spożywali swego rodzaju „czekoladę" pitną, a dokładnie napój z ziaren kakaowca, z wodą, mąką kukurydzianą, chilli, papryką, wanilią czy z suszonymi płatkami kwiatów. Dziś czekolada w tabliczkach jest znacznie bardziej popularna niż pitna, ale czekoladowy napój stanowi ważną pozycję w menu kawiarni, a w wielu krajach są znane długie tradycje związane z jego spożywaniem.

 

Historia napoju z kakao

Do Europy kakao dotarło za sprawą hiszpańskich kolonizatorów, którzy przywieźli ziarna kakaowca z Ameryki Południowej. W Hiszpanii kakao również było spożywane w formie napoju. Recepturę opracowali mnisi, a specjał Majów i Azteków pijano na gorąco w zmodyfikowanej wersji: z cynamonem, anyżem oraz cukrem i to właśnie duchowieństwo odpowiadało za spopularyzowanie tego napoju.

Receptura była pilnie strzeżona, jednak gdy w 1615 r. hiszpańska księżniczka Anna Austriaczka poślubiła króla Francji Ludwika XIII smak napoju z kakao szybko poznała cała Francja, a wkrótce potem mieszkańcy innych europejskich krajów.

Z czasem powstały wynalazki, które sprawiły, że napój z kakao stał się znacznie mniej popularny niż czekolada w formie stałej. W XVI w. Hiszpanie zaczęli utwardzać czekoladę, a w 1828 roku Coenraad van Houten stworzył prasę do wyciskania tłuszczu z kakaowej substancji. Niedługo później, bo w 1847 r., bracia Fry wymyślili tabliczkę czekolady. Jednak dziś w wielu krajach spożywanie kakao i pitnej czekolady wciąż jest ważną tradycją.

Jaką gorącą czekoladę piją Europejczycy?

Składa się z kawałków czekolady lub kakao, podgrzanego mleka lub wody i najczęściej z cukru. Znanych jest bardzo wiele wersji gorącej czekolady, które często różnią się w zależności od kraju. Warianty czekolady pitnej z Europy, np. z Włoch (cioccolata densa) czy Hiszpanii (chocolate a la taza served) są znacznie bardziej gęste niż gorąca czekolada popularna w Stanach Zjednoczonych. Mają taką konsystencję, ponieważ dodawane są do niej zagęstniki (np. skrobia kukurydziana). Szczególnie gęste są czekolady pitne z Niemiec. Z kolei gorące czekolady w Wielkiej Brytanii mają najbardziej płynną konsystencję spośród europejskich.

Gorącą czekoladę pija się o różnych porach dnia, w wielu okolicznościach oraz w zestawie z rozmaitymi produktami spożywczymi. W Hiszpanii czekolada pitna tradycyjnie jest nieodłącznym elementem śniadania i jada się do niej churros (wyciskane ciasto, smażone w głębokim tłuszczu). Podobnie jest we Francji, gdzie również serwuje się ją na śniadanie. Francuzi najczęściej maczają w niej croissanty lub kawałki pieczywa posmarowane masłem, dżemem, miodem lub kremem czekoladowym. Inaczej jest w górskich rejonach Włoch, gdzie czekolada pitna jest tradycyjnie spożywana przez narciarzy alpejskich o godz. 16:30, żeby rozgrzać się po zakończeniu aktywności narciarskiej.

W bardzo ciekawy sposób podaje się czekoladę pitną w Belgii. Goście zamawiający ten napój w belgijskich kawiarniach otrzymują dwie miseczki: w jednej z nich znajduje się mleko, a w drugiej – płatki czekoladowe. Każdy może sam przygotować gorącą czekoladę z taką ilością czekolady, jaka mu odpowiada. Zaskakujący skład ma pitna czekolada z Austrii: dodaje się do tego napoju żółtko jajka.

Czekolada pitna w Ameryce

W Ameryce Łacińskiej gorąca czekolada jest spożywana rano lub po południu razem z pieczywem, empadas (latynoamerykańskimi „pierożkami"), albo wspomnianymi już churros. Podobnie jest w Kolumbii, jednak w tym kraju do czekolady pitnej podaje się chleb z serem. W okresie świątecznym (na Boże Narodzenie) Peruwiańczycy razem z gorącą czekoladą serwują babkę panettone, a mieszkańcy niektórych krajów Ameryki Łacińskiej na Trzech Króli piją gorącą czekoladę podawaną z ciastem roscón de reyes.

W Meksyku bardzo popularny jest napój przyrządzany z półsłodkiej czekolady, cynamonu, cukru i wanilii. Składniki meksykańskiego specjału sprzedaje się w tabliczkach, które mogą być rozpuszczone w ciepłym mleku i w ten sposób powstaje napój o kremowej konsystencji.

W USA napoje z czekolady nie są popularne. Zamiast nich spożywa się starte ziarna kakao z mlekiem w proszku i z cukrem, które są zalewane gorącą wodą. Amerykański napój kakaowy jest z reguły bardzo słodki: podaje się go z piankami, bitą śmietaną oraz posypany kawałkami czekolady. Mieszkańcy USA spożywają go głównie w chłodne miesiące, szczególnie w zimie.

W ofercie KOMPLET Polska nie znajdą Państwo mieszanki do wyrobu płynnej czekolady, ale polecamy inne produkty z zawartością czekolady lub kakao - nie tylko w nazwie:

  • KOMPLET Czekoladowe Soft - mieszankę do wyrobu ciasta czekoladowego z dodatkiem wysokiej jakości czekolady, 
  • KOMPLET Black Soft - doskonałą do produkcji ciemnych ciast biszkoptowo-czekoladowych, 
  • KOMPLET Gourmet Brownies – mieszankę do wyrobu klasycznych ciastek brownie, 
  • KOMPLET Łezki Czekoladowe – drobne, okrągłe kawałki czekolady, idealne do muffinek czy mas piaskowych,
  • KOMPLET Sztabki Czekoladowe – wykonane z czekolady bardzo dobrze nadające się do nadziewania rogalików i bułeczek czekoladowych,
  • KOMPLET Kiddy Choco – pyszna kakowa polewa do różnych zastosowań.
mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media