Z dobrego upieczesz najlepsze!

Ciasta wielkanocne: czy dobrze nam znane?

Żurek, jajka z chrzanem, barszcz biały, pasztet i biała kiełbasa – to wielkanocne potrawy goszczące na polskich stołach. Wśród nich nie można zabraknąć miejsca także na słodkości. Dlatego co roku przed rozpoczęciem świąt cukiernie szykują tradycyjne specjały. Wśród nich znajdują się bogato dekorowane mazurki oraz różnego rodzaju baby. Ale to nie koniec repertuaru ciast na tę okazję. Zapraszamy do lektury naszego przewodnika po wypiekach wielkanocnych.

Mazurki: dekoracyjne i tajemnicze
Mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, ale w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słowo „Mazur” któremu zawdzięcza swą nazwę oznaczało niegdyś mieszkańca Mazowsza. Określenie to przylgnęło do wypieku, ponieważ był on w tym rejonie wyjątkowo popularny. Mazurek stanowił nagrodę za wstrzemięźliwość w jedzeniu. Podawano go na Święta Wielkanocne, po czterdziestu dniach postu (niejedzenia mięsa i słodkich produktów). W dzisiejszych czasach ta tradycja nie jest podtrzymywana, ale mazurki od lat niezmiennie goszczą na polskich stołach wielkanocnych.
Co prawda niegdyś dobra gospodyni piekła aż kilkanaście mazurków, a dziś z tej okazji podawanych jest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo to cukiernicy mają spore pole do popisu. Obok znanych od dziesięcioleci tradycyjnych mazurków: królewskiego, orzechowego z pianką, makowego, pomarańczowego czy czekoladowego na opłatku można wyróżnić wiele współczesnych wariantów tego wypieku: mazurek razowy, owsiany czy łaciaty. W sprzedaży pojawiają się mazurki o rozmaitych kształtach: prostokątnym, kwadratowym czy… pisanki! W przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest jego wygląd, dlatego dużo czasu poświęca się na jego udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywana jest polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory.

Baby: legendarna tradycja
Ciasta nazywane babami były znane w naszym kraju już w XV wieku, ponoć stanowiły jeden z największych przysmaków króla Stanisława Leszczyńskiego i jak głosi legenda to właśnie on nadał nazwę wypiekowi. Podobno wzięła się ona stąd, że ciasta przypominały polskiemu monarsze turban jaki na swojej głowie nosił Ali Baba z „Baśni tysiąca i jednej nocy”.
Niezależnie od tego czy damy wiarę legendzie czy też nie musimy przyznać, że ten tradycyjny wypiek wciąż jest w naszym kraju bardzo popularny. Z czasem stał się jednym ze sztandarowych ciast wielkanocnych. Dawnymi czasy przyrządzanie bab wielkanocnych rozpoczynano na długo przed świętami: zaraz po Niedzieli Palmowej. Przesiewano wtedy mąkę, tarto głowy cukru, mielono migdały czy namaczano szafran w wódce. A ponieważ było to ciasto trudne do przyrządzenia każda gospodyni dowieść swoich umiejętności kulinarnych i pochwalić się wypieczoną przez siebie babą.
Dziś nawet najlepsze gospodynie nie przykładają tyle uwagi do wypiekania bab. Za to pojawia się coraz więcej przepisów kulinarnych w znacznym stopniu modyfikujących tradycyjne receptury. I tak współczesne gospodynie stoją przed nie lada trudnością: czy upiec babę kakaową czy kawową? A może zdecydować się na makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone?

Regionalne pyszności
Jednym z regionalnych specjałów świątecznych jest pascha wielkanocna. Deser wywodzi się  Rosji i Ukrainy i przyrządza się go z twarogu, mleka, masła, zsiadłego mleka, śmietany, bakalii oraz czekolady. Ma kształt piramidy lub gniazda i często polewa się ją konfiturą, np. żurawinową i ozdabia suszonymi owocami i skórką pomarańczową. Paschę można przyrządzać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jest najczęściej przygotowywana na wschodzie Polski.

Innym popularnym wypiekiem regionalnym jest sękacz: tatarskie ciasto, którego nazwa pochodzi się od ściętego pnia drzewa. Najchętniej jest przyrządzane na Kaszubach oraz ma Podlasiu. Jego nazwa jest uzasadniona: ciasto składa się z jaśniejszych i ciemniejszych warstw, które przypominają słoje drzewa, zaś ciasto kapiące w trakcie pieczenia formuje nieregularne kształty imitujące sęki. W Polsce sękacz stał się popularny gdy zyskał uznanie u Bony Sforzy. Według legendy kazała upiec takie ciasto na wesele swojego syna. Sękacz natychmiast zyskał uznanie u dostojników, którzy go skosztowali .

Inne słodkości wielkanocne
Sernik jest typowym ciastek wielkanocnym iz tej okazji jest bardzo często jest podawany. Dlatego przed świętami cukiernie przygotowują kilka rodzajów serników, czasem przyozdabiając je motywami świątecznymi. Innym popularnym ciastem pieczonym na Wielkanoc jest makowiec, który kiedyś uchodzić za symbol obfitości i dostatku. Dziś jego symbolika została zapomniana, ale wciąż jest chętnie podawany z okazji świąt. Popularne są również rolady makowe.
Niektóre dawniej popularne ciasta wielkanocne dziś są mało znane, np. buchty oraz miodowniki. Rzadziej są też wypiekane pierniki.

Wskazówki dla cukierników
Konsumenci chętnie wybierają na Wielkanoc tradycyjne ciasta, jednak warto przyciągnąć ich uwagę urozmaicając ofertę. Z pewnością włączenie kilku rodzajów wypieków do oferty cukierni sprawi, że więcej konsumentów skusi się na ich zakup. Warto również zadbać o udekorowanie słodkości motywami świątecznymi. Dzięki temu ciasto, które nie kojarzy się z Wielkanocą będzie chętnie kupowane, a klienci chętnie skosztują tradycyjnych wypieków w nowym wydaniu.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media