Z dobrego upieczesz najlepsze!

Chleb przez wieki

Jest jednym z głównych produktów żywnościowych w prawie wszystkich kulturach. Początkowo wyglądał inaczej i różnił się sposób jego wypiekania, ale podstawowe składniki chleba nie zmieniły się prawie wcale od najdawniejszych czasów. Znali go już starożytni: w Egipcie, w Babilonii, Asyrii, Izraelu, Grecji i cesarstwie rzymskim. Opowiemy jak zmieniał się chleb aż osiągnął postać, pod jaką znamy go dzisiaj.

Początki istnienia chleba

Pierwsze chleby nie przypominały dzisiaj nam znanego pieczywa. Przybierały formę papki, w 80-90% składającej się z wody, która była zmieszana z wyłuskanymi ziarnami pszenicy, jęczmienia, prosa czy żyta. Z czasem ziarna rozdrabniano moździerzami i stopniowo zmniejszano ilość używanej wody, aż do 40%. W ten sposób uzyskano pieczywo w postaci placków czy podpłomyków, które wyrabiano na gorących kamieniach.

W Mezopotamii ok. IV tysiąclecia p. n. e. upieczono pierwszy chleb, do którego spulchnienia użyto drożdży. W tym samym czasie Izraelici spożywali macę, czyli suche placki, które pieczono pod glinianym garnkiem, przysypanym gorącym popiołem. Ten sposób wypieki zainspirował starożytnych Rzymian do stworzenia pieców kopułowych, które do dziś są używane w niektórych rejonach Bliskiego i Środkowego Wschodu oraz w Azji Centralnej.

Jak powstał chleb bochenkowy?

Pierwszy chleb bochenkowy stworzyli starożytni Egipcjanie, którzy przywiązywali dużą wagę do sposobu przygotowywania chleba. O szacunku, jakim darzyli chleb świadczy fakt, że ziarna zbóż nazywali „Achnet", co znaczyło „to, co daje życie". Jak pokazują malowidła odnalezione na ścianach grobowców, do wypieku używali specjalnych foremek w kształcie piramidy. Chleby umieszczano blisko zmarłych, by ci mogli się nimi posilić w zaświatach.

Z kolei starożytni Grecy wprost rozsmakowali się w pieczywie, znali aż 70 jego rodzajów i najprawdopodobniej to oni stworzyli pierwsze piekarnie. Zamiłowanie do pieczywa od Greków przyjęli Rzymianie, a za panowania cesarza Oktawiana Augusta w Rzymie istniało już 500 piekarni. Podobno Rzymianie tak bardzo cenili tych, którzy potrafili wypiekać smaczny chleb, że najlepszych piekarzy-niewolników nagradzali wolnością. Co ważne: byli także pierwszymi, którzy wymyślili chleb na zakwasie.

Rozwój technologii

W średniowieczu wypiekiem pieczywa zajmowali się mnisi. Wraz z rozwojem miast, rzemieślnicy wyspecjalizowani w tym fachu zaczęli się zrzeszać w cechy. Mieszkańcy miast kupowali pieczywo w piekarniach, zaś na wsiach samodzielnie wypiekano pieczywo w domach. Jednak sztuka piekarska rozwijała się powoli. W 1688 roku w Paryżu po wielu wiekach wrócono do wypiekania chleba z użyciem drożdży, zaś na przełomie XVII i XVIII wieku została skonstruowana pierwsza nowoczesna mieszarka do ciasta chlebowego. Na początku jej używanie wzbudzało nieufność u konsumentów, ale z czasem przekonali się do wypieków powstałych przy jej zastosowaniu.

Prawdziwy przełom związany z masowym wypiekiem nastąpił dopiero wraz z rewolucją przemysłową, na przełomie XVIII i XIX wieku w Anglii, kiedy udało się w dużym stopniu zautomatyzować produkcję. Pierwsza fabryka pieczywa powstała w Londynie w 1854 roku. Używano w niej maszyn do wyrabiania ciasta oraz pieców piekarniczych na parę.

Bardzo ważną datą w historii rozwoju branży piekarskiej było wynalezienie przez Ottona Fredericka Rohweddera maszyny do automatycznego krojenia chleba. W 1912 roku stworzył pierwszy jej model, który jednak początkowo nie spotkał się z zainteresowaniem u piekarzy. Dopiero w 1928 roku, kiedy to Rohwedder udoskonalił swój pomysł i zaprojektował całą linię do automatycznego krojenia chleba i jego pakowania, możemy mówić o narodzinach piekarnictwa, w postaci którą znamy dziś.

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media