Z dobrego upieczesz najlepsze!

Amerykańskie kanapki

Do ich zrobienia wystarczy kawałek pieczywa i składniki, które zostaną na nim umieszczone. Prostota przygotowania kanapek sprawia, że są popularne na całym świecie. Ale każdy naród „wynalazł” ich inne rodzaje. W artykule przyjrzymy się kanapkom amerykańskim. Bo to wbrew pozorom nie tylko hot dogi i hamburgery…

 

Amerykańskie zwyczaje kanapkowe
W naszej kulturze kanapki są zazwyczaj jedzone na śniadanie. W USA jest nieco inaczej. Tam pierwszy posiłek składa się z jajecznicy z bekonem i tostem, pancakes z syropem klonowym albo płatków zbożowych z mlekiem. Amerykańskie śniadania są zazwyczaj bardzo obfite i spożywane na ciepło. Czasem jednym z ich elementów są bułki podawane z serem i wędliną, jednak sandwicze są jadane dopiero na drugi posiłek: lunch.

Ale amerykańskie kanapki różnią się od tych, które znamy. Ich cechą charakterystyczną jest łączenie smaków, które uważamy za sprzeczne, przede wszystkim słonego ze słodkim, stąd powodzeniem cieszą się kanapki z masłem orzechowym. Innym zaskakującym faktem jest to, że do zrobienia amerykańskich kanapek bardzo rzadko używane jest masło, zamiast tego składają się z bardzo wielu warstw wędlin czy innych mięs, sera żółtego, sałaty czy innych warzyw, które prawie zawsze zostają zamknięte między dwoma kawałkami pieczywa.

Kultowe masło orzechowe
Amerykanie przepadają za masłem orzechowym. Zostało nawet ustanowione święto na jego cześć: obchodzone 1 marca National Peanut Butter Lover's Day, czyli dzień miłośników masła orzechowego. I jak już zostało powiedziane kanapki z tym produktem należą do ulubionych lunchowych przekąsek mieszkańców USA. Pierwsze informacje na temat sandwiczy podawanych z kremem z orzeszków ziemnych pochodzą z przełomu XIX i XX wieku, a w 1896 roku odnotowano pierwszy przepis na tego rodzaju kanapkę.

Co ma Elvis do kanapki?
Za kanapkami z masłem orzechowym przepadał sam król rock and rolla i jeden z tego rodzaju sandwiczów został nazwany na jego cześć. Kanapka Elvisa jest bardzo zaskakującym połączeniem smaków i przyrządza się ją z chleba, masła orzechowego, dojrzałych bananów oraz… bekonu. Czasem dodawany jest do niej również miód.

Kromki chleba należy opiec w tosterze, banany zgnieść widelcem i usmażyć na patelni. Chleb posmarować warstwą masła orzechowego, a na nim umieścić przygotowane na patelni banany oraz plastry bekonu. Na wierzchu umieszcza się drugą kromkę chleba i cała kanapka zostaje jeszcze często usmażona na patelni.

Masła orzechowego ciąg dalszy
Ale to nie jedyny wariant kanapki z masłem orzechowym. Na uwagę zasługuje inny amerykański przysmak z tym produktem: popularne w północno-wschodniej części USA fluffenutter, czyli bardzo słodka przekąska, która oprócz wspomnianego składnika zawiera krem z pianek cukrowych. Ale czasem bywa jeszcze słodsza, ponieważ mogą zostać do niej dodane miód, banany czy drażetki.

 

 

 

Jedną z najbardziej znanych kanapek z masłem orzechowym jest peanut butter and jelly sandwich (w skrócie PB&J). W jej skład wchodzi galaretka winogronowa lub dżem. Dodatkowo do jej przyrządzenia mogą zostać wykorzystane: suszone owoce, czekolada, masło ser, banan, jabłko czy ser. O popularności tej kanapki świadczą statystyki. Jak pokazują badania przeciętny Amerykanin zjada aż 2500 kanapek PB&J zanim ukończy szkołę średnią!

 

 

 

 

 

Ale to dopiero początek opowieści o amerykańskich kanapkach. Zapraszamy więc Państwa do śledzenia naszego nowego cyklu artykułów.

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media