Z dobrego upieczesz najlepsze!

Amerykańska duma - apple pie

Klasyczny, pyszny wypiek z jabłkami - większość Polaków słysząc taki opis wyobraziłoby sobie rodzimą szarlotkę. Ale słodkich, smakowitych specjałów, w których jabłka stanowią bardzo ważny składnik jest znacznie więcej! Warto zaskoczyć polskich konsumentów i wprowadzić do oferty cukierni wyśmienite tarty z jabłkami. Jakie? O przykładach takich wypieków opowiemy w artykule!

Sławne apple pie

Choć jest "wynalazkiem" brytyjskim, stała się jednym z najpopularniejszych specjałów kuchni amerykańskiej, a nawet swoistym symbolem kraju i dumą narodową Amerykanów. W USA rocznie sprzedawanych jest około 186 placków jabłkowych, a ich wartość jest szacowana na 700 mln dolarów. Jabłkowe placki są przez Amerykanów spożywane zarówno na śniadanie, na lunch, jak i na deser.

W czym tkwi sekret wyśmienitego smaku apple pie? Kluczem jest dobór odpowiednich jabłek, które powinno być kwaśne i niezbyt twarde (do często stosowanych w tym wypieku odmian należą m.in. Bramley, Empire, Northern Spy i Granny Smith). Poza świeżymi owocami w tarcie są także wykorzystywane jabłka suszone czy smażone. Apple pie może być serwowane na różne sposoby: na zimno lub na ciepło, z bitą śmietaną lub z kremem custard, jednak najpopularniejszy jest sposób a la Mode (z gałką lodów na wierzchu). Alternatywnie razem ze słynną tartą jest podawany kawałek sera cheddar.

Obecnie dostępne w sprzedaży tarty jabłkowe mają zazwyczaj około 23 cm średnicy, poza jabłkiem nadzienie zawiera cynamon, gałkę muszkatołową oraz sok z cytryny, a na wierzchu placka znajduje się wykonana z cienkich pasków ciasta, dekoracyjna kratka.

Angielskie korzenie

Pierwszy zachowany przepis na tartę z jabłkami pochodzi z Wielkiej Brytanii z roku 1381 roku, jednak ten specjał znacznie różnił się od dzisiejszego apple pie. Nie zawierał cukru, ponieważ ten był wówczas bardzo rzadki i bardzo drogi, a według niektórych spód z ciasta nie był z reguły przeznaczony do jedzenia, a jedynie pełnił funkcję pojemnika. Wśród wymienianych w przepisie składników znajdowały się: dobre jabłka, przyprawy, figi, rodzynki i gruszki. XVI-wieczne przepisy na apple pie już wymieniają cukier wśród składników specjału.

Amerykańska kariera apple pie

Jak kultowa tarta zawędrowała do Stanów? Przyzwyczajeni do jej smaku Brytyjczycy, Szwedzi i Holendrzy którzy wyjechali do angielskich kolonii za Ocean tęsknili za smakiem specjału z ich ojczyzny, stąd zaczęto sprowadzać jabłka zza Atlantyku. Z czasem zaczęto sadzić jabłonie, z których jabłka były wykorzystywane jako składnik apple pie. Zachowały się nawet XVIII-wieczne amerykańskie przepisy (drukowane i w formie rękopisów) na jabłkowy placek. W XIX i XX wieku apple pie było już doskonale znane w USA i stało się symbolem dobrobytu i dumą narodową.

Holenderskie i szwedzkie innowacje

Holendrzy mają swoją wersję apple pie, którą zwą appeltaart lub appelgeback. Czym ten wypiek różni się od amerykańskiego krewniaka? Holenderska tarta poza jabłkami zawiera także rodzynki, sok z cytryny oraz cynamon i lukrową polewę. Co ciekawe, to ciasto nie zmieniło znacznie swej receptury przez setki lat. Specjał jest chętnie spożywany zarówno na słodko, jak i na zimno, z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Tarta z jabłkami w stylu szwedzkim jest pieczona z kruszonką, a zamiast mąki w tym wypieku często używa się płatków owsianych lub bułki tartej. Deser najczęściej zawiera cynamon i podaje się go z lodami lub z sosem waniliowym.

Francuski przypadek

Tarte Tatin – tak brzmi nazwa francuskiej tarty z jabłkami "do góry nogami". Podczas wypiekania skarmelizowane jabłka nie znajdują się na wierzchu, ale pod kruchym ciastem. Przed podaniem ciasto odwraca się, tak by jabłka znalazły się na górze. Według legendy deser powstał przez przypadek. W 1898 roku Stéphanie Tatin, która razem z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację w Lamotte-Beuvron, miała pewnego dnia czuć się bardzo zmęczona z powodu przepracowania i przez pomyłkę najpierw wyłożyła formę kawałkami jabłek, a na nie położyła ciasto. Efekt okazał się bardzo zaskakujący, a tarta stała się najbardziej znanym specjałem w Hotelu Tatin. W ten sposób zyskała uznanie w całym regionie Sologne, a następnie w całej Francji i w innych krajach świata.

Zapraszamy do skorzystania z naszych produktów, dzięki którym szarloki i inne ciasta z jabłakami będę dziecinnie łatwe w wykonaniu i "smaczne jak u mamy"!

Produkty powiązane z tym artykułem

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media