Z dobrego upieczesz najlepsze!

  • 27-11-2014

    Słodkości z Kraju Kwitnącej Wiśni

    Kuchnia japońska kojarzy się przede wszystkim z sushi, miso oraz ramen. Ale mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni lubują się również w słodyczach, które znacznie różnią się od europejskich przysmaków. Przyrządzone z naturalnych składników i zmieniające się w zależności od pór roku pyszności przybierają niezwykle estetyczny wygląd, dzięki czemu nie sposób im się oprzeć.

    czytaj więcej ›

  • 11-11-2014

    Babà: kuzynka babki drożdżowej

    Śledząc historię wypieków możemy zauważyć, że wiele z nich powstało na rozkaz władcy albo przez przypadek. Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe babà to kluczową rolę odegrała wybredność polskiego króla. Chociaż według jednej z legend przypadek też miał swój udział...

    czytaj więcej ›

  • 01-11-2014

    Rogal świętomarciński: chroniony skarb narodowy

    Pyszne ciasto półfrancuskie i rozpływające się w ustach nadzienie z białego maku – tak można opisać poznański specjał: rogal świętomarciński. Na to jak bardzo ów przysmak jest ceniony wskazują liczby: rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu rocznie sprzedają ok. 500 ton tego wypieku, co stanowi 2 500 000 sztuk rogali.

    czytaj więcej ›

  • 01-10-2014

    Marathon i ProBody dla kolarzy

    Artykuł archiwalny z miesięcznika Bake&Sweet

    czytaj więcej ›

  • 25-09-2014

    Co ma św. Marcin do rogali?

    Skąd wzięła się nazwa poznańskiego specjału? Co ma z nim wspólnego rzymski legionista i dzień 11 listopada?

    czytaj więcej ›

  • 12-06-2014

    Ile mamy rodzajów gofrów ?

    Sprzedawane z licznymi dodatkami stanowią atrakcję dla turystów wypoczywających nad morzem czy w górach. Jednak jak sie okazuje istnieje całe mnóstwo ich wariantów, a wiele krajów szczyci się regionalną odmianą tego specjału.

    czytaj więcej ›

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media