Z dobrego upieczesz najlepsze!

Wielkanocny Mazurek Stefankowy

 

Mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, ale w rzeczywistości jego pochodzenie jest bardzo tajemnicze, prawdopodobnie przywędrował do nas z Turcji.

Słowo „mazur”, któremu zawdzięcza swą nazwę, oznaczało niegdyś mieszkańca Mazowsza. Określenie to przylgnęło do wypieku, ponieważ był on w tym rejonie wyjątkowo popularny. Mazurek stanowił nagrodę za wstrzemięźliwość w jedzeniu. Podawano go na święta wielkanocne, po czterdziestu dniach postu. Współcześnie postna tradycja nie jest już podtrzymywana, ale mazurki od lat niezmiennie goszczą na polskich stołach wielkanocnych.

Wielkanocny Mazurek Stefankowy-polecany na Święta!

Blaty cytrynowe (3 blaty 35x55 cm)
 
KOMPLET Cytrynowe Soft 1.500 g
maragryna 80% 1.200 g
jaja 400 g
  3.100 g
Krem percepnowy
KOMPLET Masa Percepanowa 800 g
maragryna kremowa 400 g
masło 400 g

1.600 g
Dekoracja:
KOMPLET Kiddy Weiss 400 g
   
łączna ilość około 5.100 g

Wykonanie:

Margarynę napowietrzyć, dozując stopniowo jaja. Pod koniec dodać KOMPLET Cytrynowe Soft. Gotowe ciasto rozprowadzić na papier do pieczenia (3 sztuki).

  • temperatura pieczenia: 200°C
  • czas pieczenia: 12 minut. 

Margarynę i masło napowietrzyć, połączyć z KOMPLET Masą Percepanową. Gotowym kremem przełożyć cytrynowe blaty (proporcje warstw 600/600/400).

Polewę rozpuścić i nanieść na wierzch ciasta. Dekorować dowolnymi elementami z cukru lub czekolady.

 

 

 

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media