Z dobrego upieczesz najlepsze!

Świąteczny chleb

Do Świąt pozostała zaledwie chwila, dlatego dziś polecamy Państwu naszą propozycję chleba na świąteczny stół, wykonanego na bazie mieszanki KOMPLET Chleb Marathon 35 z dodatkiem owoców. 

Tak pysznego i tak słodkiego jak zbliżające się Święta Bożego Narodzenia...

 

 

Ciasto:  
KOMPLET Chleb Marathon 35 3,5 kg
mąka graham, typ 1850 (gruba) 6,5 kg 
śliwki suszone (całe) 5 kg
rodzynki 2,5 kg
orzechy włoskie 2,5 kg
cynamon 0,10 kg
drożdże 0,40 kg
woda około 7,5-8,00 kg
łączna ilość około  28-28,5 kg

Wykonanie:

Ze wszystkich składników z wyjątkiem suszonych owoców zagnieść ciasto. Rodzynki namoczyć przez około 10 minut. Pod koniec zagniatania do ciasta dodać owoce.

czas miesienia:         12-15 minut − 1. bieg

(miesiarka spiralna)   1-2 minuta − 2. bieg

temperatura ciasta: 27-28ºC

spoczynek ciasta: 5-10 minut

naważka: około ¾ formy (wypełnienie ciastem 0,5-1,0 cm od górnej krawędzi formy)

czas garowania: około 60-90 minut (wilgotność   80%, temperatura 36ºC),równa forma

czas pieczenia: około 45-50 minut

temperatura pieczenia: 240°C  spadająca do 200°C

RADA MISTRZA: CZĘŚĆ ŚLIWEK I ORZECHÓW WŁOSKICH MOŻNA ZASTĄPIĆ SUSZONYMI MORELAMI. MORELE ORAZ RODZYNKI NAMOCZYĆ (OKOŁO 10-15 MINUT) I DODAĆ NA OKOŁO 3 MINUTY PRZED KOŃCEM ZAGNIATANIA CIASTA.

 

 

 

 

mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media