Z dobrego upieczesz najlepsze!

Słodkie croissanty

z KOMPLET Croissant 15

343 sztuki

 

KOMPLET Croissant 15 1.500 g
mąka pszenna, typ 550 8.500 g
cukier 1.000 g
masło/margaryna 300 g
jaja 500 g
świeże drożdże (lub suszone 250 g) 750 g
woda około 4.000 g
margaryna (do zawijania warstw) około 4.100 g
łączna ilość: 20.650 g

 

Wykonanie:

Składniki połączyć i wyrobić ciasto.

  • czas miesienia: (miesiarka spiralna) 3 minuty pierwszy bieg, 3 minuty drugi bieg
  • temperatura ciasta: około 24°C

Do wałkowania warstw użyć 250 g masła lub margaryny na 1 kg ciasta. Dalsze przygotowanie standardowo. Upiec po garowaniu. Piec pod parą lub posmarować jajem.

  • naważka: 60 g /1 sztuka
  • temperatura pieczenia:190-210°C
  • czas pieczenia: około 17-20 minut
mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media