Z dobrego upieczesz najlepsze!

Nie tylko na Wielkanoc - chleb Batata

 

 

 

Chleb Batata

350 g, 41 sztuk

 

KOMPLET Batata 35 3,500 kg
mąka, typ 550 6,500 kg
drożdże 0,200 kg
woda około 6,400 kg
około 16,600 kg
KOMPLET Batata 35
płatki ziemniaczane  0,250 kg

 
łączna ilość około 16,850 kg

Wykonanie:

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić do garowania.

  • czas miesienia:  5 minuty – 1. bieg (miesiarka spiralna)  5 minut – 2. bieg
  • temperatura ciasta:  25ºC
  • czas gary ciasta:  30 minut 

Po upływie czasu gary rozważyć ciasto na kęsy, nadać im pożądany kształt, zwilżyć wodą, obtoczyć w płatkach ziemniaczanych, ułożyć w koszyczkach szwem do dołu i odstawić do garowania.

  • naważka ciasta:  0,400 kg 
  • czas gary kawałków ciasta:  25-35 minut w temperaturze 30°C i wilgotności względnej 70% 

Po upływie czasu gary przełożyć chleby na aparaty załadowcze odwracając je szwem do góry, wsunąć do pieca i zaparować.

  • temperatura pieczenia:  220°C spadająca do 200°C 
  • czas pieczenia:  około 35 minut  (wypiekać na jasny kolor)
mapa strony Projekt i wykonanie Omnibrand we współpracy z ROXX Media